Hangimiz dişlerimizi doğru fırçalıyoruz. Biz bunu sık sık duyarız. Ama dişlerimizi fırçalarken malesef dikkat etmeyiz.
Dişler her zaman diş etinden dişe doğru fırçalanmalıdır. Yani üst dişler yukarıdan aşağı, alt dişler aşağıdan yukarı doğru süpürür gibi. Dişlerin yanak tarafına bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri, çiğnemeyi sağlayan yüzeyleri hepsi özenle temizlenmelidir. Dişleri fırçalamaya diş eti ile kesiştiği yerden değil diş eti yüzeyinden başlamak daha faydalıdır.
Dişler fırçalanırken diş eti ile dişin birleştiği yerin az üzerine diş fırçası 45 derecelik bir eğimle yerleştirilmelidir. Diş etinden dişe, kırmızıdan beyaza doğru fırçalama yapılmalıdır. Üst dişlerde yukarıdan aşağı, alt dişlerde aşağıdan yukarı doğru diş etinden başlayarak yapılan bir fırçalama hem diş eti çekilmelerini önlemek hem diş taşı oluşumunu önlemek için en etkili yoldur. Burada dikkat edilmesi gereken, üst dişler yukarıdan aşağı fırçalanırken alt dişler de yukarıdan aşağı fırçalanmamalı ya da alt dişler aşağıdan yukarı fırçalanırken fırça üst dişlere devam edip aşağıdan yukarı fırçalama yapılmamalıdır. Yani sadece üst dişlerde fırça yukarıdan aşağı doğru hareket ederken, sadece alt dişlerde aşağıdan yukarı hareket etmelidir. Dişler fırçalanırken ağız hafif açık olursa, yukarı aşağı fırçalarken diş etine baskı yapılmamış olur. Yani üst dişler yukarıdan aşağı fırçalanırken fırça alt dişlerde diş etini aşağı itmemiş olur. Diş etinden dişe doğru yapılan süpürme şeklindeki fırçalamada amaç diş etinde dişe doğru bir masaj yapılarak dişle arasına giren yemek artıklarını çıkarırken diş eti çekilmesinin de önüne geçmektir.
Her dişin bütün yüzeyinin temizlendiğinden emin olmak için bir dişte yaklaşık 10 sn kadar bir fırçalama yapılmalıdır. Ön dişlerin dile bakan yüzeylerinin temizliğinde fırçayı dik tutmak işinizi kolaylaştırır.
Belki size bu diş temizliği zamanınızı alacak. Ama gülerken, ağzınızı açtığınızda ilk görülen dişlerinizdir. Güzelliğinize katkı sağlayacak. Güzelliğiniz dişlerinizden belli olacak. Gülmenizi dişlerinize borçlu olacaksınız.
Diş fırçalamaktan sıkılıyorsanız, fırçalamaya başlarken sevdiğiniz bir şarkıyı da içinizden söylemeye başlayın ve şarkı bitinceye kadar fırçalamaya devam edin.
Bastırarak fırçalamak , dişleri temizlemek yerine, ‘fırça çürüğü’ dediğimiz aşınmalara neden olur. Dişlerin mine tabakası aşındığı için, alttaki sarı tabaka ortaya çıkar ve dişler daha sarı gözükür. Ayrıca sert fırçalamak, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmesine neden olur.İyi fırçalamak; fırçanın sertliğiyle değil, fırçalama tekniğiyle ilgilidir. Genellikle orta sertlikte diş fırçaları kullanılması uygundur. Çok sert fırçalar, dişleri aşındırabilir.
Diş macunu dişlerimizi hem daha kolay fırçalamanızı sağlamak için hem de korumak için üretilmiştir. Fazla kullandığımızda daha çok köpürür ve daha çabuk tükürme ihtiyacı hissederiz. Bu da macunun koruyucu etkisinden yeterince faydalanmamızı önler. Bu yüzden çok az bir miktarda kullanılması daha faydalıdır. Fındık kadar,leblebi kadar,mercimek kadar gibi tabirler gerekli miktarı anlatmak için kullanılabilir.
Diş fırçalamaya başlamadan önce fırçayı ıslatmak hem diş fırçası üzerinde kılların sanki yarısı kadar fırça kılı varmış gibi yetersiz bir temizlik yapmasına, hem macunu daha çabuk köpürterek daha çabuk tükürme ihtiyacı ile daha kısa ve yine yetersiz bir temizlik yapmamıza sebep olur.
Diş fırçalamaya başlamadan önce diş fırçası kuru olmalı fırçayı ıslatmak yerine ağzı suyla çalkalamak tercih edilmeli,az bir miktar diş macunu kullanılmalıdır.
Diş ipi kullanırken, diş etlerine zarar vermeden sadece diş yüzeyini siler gibi temizlemek gerekir. Diş yüzeyine diş ipini yaslayarak diş eti tarafında çiğneme yüzeyine doğru diş yüzeyini silerek kullanmak gerekir. İki dişin arasına diş ipi yerleştirildiğinde her iki dişin de o aralıktaki yüzeyinin temizlenmesi gerekir. Diş ip uzun tutularak her diş arasında kaydırılarak yeni yüzeyi kullanılmalıdır.
Diş etine baskı yapmak, öne arkaya çekiştirmek kanamalara ve diş eti çekilmelerine sebep olabilir.
Diş fırçalarken görülen kanamalar, diş eti iltihabının belirtilerinden biridir. Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurmak gerekir. Diş etlerinin, kanamadan dolayı fırçalanmaması sonucu, mevcut iltihabi durum şiddetlenecektir. Kanama olan bölge daha iyi fırçalanmalı ve diş hekimine tedavi için başvurulmalıdır.